Sodiwe
Hoofdkantoor: 015 65 10 10
Mijn sodiweAanmelden

VERPLICHTE SLUITINGEN EN HEROPENINGEN Terug

(laatste aanpassing 26/03/2021 – 14:00)

WAT VERANDERT ER VANAF 27 MAART?

Opnieuw sluiting van de niet-medische contactberoepen

De sluiting gaat in op zaterdag 27 maart en duurt 4 weken.

Het gaat daarbij om:

Bedrijfsleiders van een verplicht gesloten onderneming hebben recht op een dubbel overbruggingsrecht. Voor de werknemers van deze ondernemingen geldt uiteraard dat zij ook gebruik kunnen maken van de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona. Deze mogelijkheid was al eerder verlengd tot 30 juni 2021.

Niet-essentiële winkels- enkel op afspraak

Niet-essentiële winkels mogen openblijven, maar enkel nog klanten ontvangen op afspraak. Het maximum aantal klanten dat aanwezig mag zijn in de winkel hangt af van de oppervlakte van de winkel, maar sowieso is het maximum 50 klanten. Twee personen die tot hetzelfde gezin behoren mogen samen de winkel binnen.

Leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ blijven mogelijk op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en de winkelruimte zelf niet betreden wordt. 

Essentiële winkels –de regels blijven onveranderd

Essentiële winkels (onder meer voedingswinkels, apothekers, maar ook winkels voor hygiëne-producten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels) mogen klanten blijven ontvangen zonder afspraak. 

WAT VERANDERT ER VANAF 8 MAART?

Het verbod op niet -essentiële reizen wordt alvast verlengd tot 18 april. Op 26 maart volgt nog een evaluatie.

Vanaf 1 april mag het openluchtgedeelte van pretparken terug open. Vermoedelijk (onder voorbehoud) zal de horeca terug open mogen vanaf 1 mei en zullen er dan ook versoepelingen mogelijk zijn bij het winkelen en bij de ambulante handel, alsook bij cultuur en evenementen, het verenigingsleven, sport, erediensten en kermissen

WAT VERANDERT ER VANAF 1 MAART?

De niet-medische contactberoepen mogen terug open. Het betreft:

Alle andere maatregelen blijven van kracht tot 1 april 2021. Dit betekent dat telewerk verplicht zal zijn tot 1 april 2021.

WAT VERANDERT ER VANAF 13 FEBRUARI?

Kapperszaken mogen terug open.

WAT VERANDERT ER VANAF 8 FEBRUARI?

Dierentuinen en -parken mogen, net als campings, bungalow en vakantieparken terug open. De restaurants in deze parken mogen enkel take-away voorzien.

WAT VERANDERT ER VANAF 27 JANUARI?

Van 27 januari tot en met 1 maart 2021 gelden er nieuwe en strengere maatregelen met betrekking tot buitenlandse reizen. Enkel essentiële verplaatsingen zijn nog toegestaan. Het gaat dan over professionele verplaatsingen zoals zakenreizen en grensarbeid, verplaatsingen om humanitaire redenen, studieredenen, gezinsredenen,…. Wie zich om één van deze redenen verplaatst dient steeds een verklaring op eer te kunnen voorleggen. De overheid stelt hiervoor een modelformulier ter beschikking. De verklaring op eer dient te worden ondersteund door de nodige documenten die de verplaatsing rechtvaardigen én de verklaring moet gelinkt worden aan het verplicht in te vullen Passenger Locator Form (PLF).

Iedereen die terugkeert uit een rode zone, langer dan 48 uur in het buitenland verbleef en langer dan 48 uur in België zal verblijven, moet 10 dagen in quarantaine. Deze verplichting vervalt uitzonderlijk voor werknemers die een kritische functie uitoefenen in een essentiële sector of op basis van de zelfevaluatie geen hoog risico vormen. Wie reisde met het vliegtuig, schip, trein of bus (buiten de EU of Schengenzone) of langer dan 48 uur in het buitenland verbleef of in België zal verblijven, moet zich bovendien laten testen.

Specifiek voor reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika naar België komen, geldt dat zij verplicht 10 dagen in quarantaine moeten. Daarenboven moeten zij zich laten testen op dag 1 én op dag 7. Ook niet-inwoners die naar België reizen, moeten een negatieve test voorleggen vooraleer ze naar België vertrekken. Bij aankomst worden ze opnieuw getest.

Voor grensarbeiders die België binnenkomen (en in de regel minder dan 48 uur hier verblijven), geldt de quarantaine en de verplichte test voorlopig niet. Zij moeten wel de nieuwe verklaring op eer invullen en bij zich hebben.

WAT VERANDERT ER VANAF 31 DECEMBER 2020?

Iedereen die minstens 48u in een rode zone verbleef, moet verplicht 7 dagen in quarantaine. Op dag 1 en dag 7 moet er verplicht een coronatest worden afgelegd. Pas wanneer de laatste test negatief blijft, kan de quarantaine worden beëindigd. Op deze verplichting gelden twee uitzonderingen.

WAT VERANDERT ER VANAF 25 DECEMBER?

Eenieder die geen inwoner is van België en terugkeert uit een rode zone moet beschikken over een negatief testresultaat van een test die ten vroegste 48 uur voor aankomst in België werd afgenomen.

WAT VERANDERT ER VANAF 21 DECEMBER?

WAT VERANDERT ER VANAF 1 DECEMBER?

Onderstaande maatregelen zijn van toepassing tot 15 januari 2021. Dit zijn federale maatregelen. Op het niveau van de gewesten, de provincies of de steden en gemeenten kunnen strengere maatregelen worden afgekondigd.

Niet-essentiële winkels kunnen opnieuw open wanneer zij strikte voorwaarden respecteren. (maximaal 30 minuten winkelen, winkelen moet beperkt worden tot een minimum, geen ‘funshopping’, de nodige hygiënische maatregelen moeten gerespecteerd kunnen worden, er mag maximaal 1 klant per 10m² aanwezig zijn,.... )

Het aanbieden van goederen aan en in huis blijft verboden. Het leveren en plaatsen van vooraf bestelde goederen aan en in huis is wel toegelaten. (bv. plaatsing en montage van meubelen). Op openbare markten mogen vanaf dinsdag opnieuw niet-essentiële producten worden verkocht zoals kledij.

Mits het respecteren van de sectorprotocollen mogen zwembaden en musea ook terug de deuren openen. Subtropische zwembaden blijven gesloten.

Telewerk blijft verplicht.

Er zal terug strenger worden toegezien op:

WAT VERANDERT ER VANAF 2 NOVEMBER?

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen die in voege gingen op respectievelijk 19 en 29 oktober en gelden voorlopig tot en met zondag 13 december.

Klik hier om het Ministerieel Besluit na te lezen.

Download hier de nieuwe versie van de gids ‘Veilig werken – Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan’.

WAT VERANDERT ER VANAF 29 OKTOBER?

De Vlaamse regering heeft op dinsdag 27 oktober volgende maatregelen aangekondigd die gelden voor het Vlaamse Gewest. De maatregelen gaan in van woensdag 28 oktober op donderdag 29 oktober (middernacht). Een einddatum werd voorlopig niet bepaald. Deze verstrengde maatregelen komen bovenop de federale maatregelen die ingang hadden op 19 oktober.

WAT VERANDERT ER VANAF 19 OKTOBER?

Download hier een overzicht van de afgelopen maatregelen.

Voor de FAQ van de overheid: klik hier

Boekhouder of accountant? Ontdek onze aanpak hier

Nieuws

Uw aanvraag werd geregistreerd

Wij hebben uw opleidingsaanvraag genoteerd. U ontvangt dadelijk een e-mail met de nodige gegevens.

Uw e-mail werd verstuurd

We hebben een e-mail naar het opgegeven e-mailadres verstuurd. Ontvangt u deze mail niet, neem dan contact met ons op via info@sodiwe.be.

Uw aanvraag werd geregistreerd

Wij hebben uw opleidingsaanvraag genoteerd en contacteren u zo snel mogelijk.

Uw vraag werd verstuurd

Wij hebben uw vraag goed ontvangen en contacteren u zo snel mogelijk.

Inschrijving geregistreerd

Wij hebben uw inschrijving voor onze nieuwsbrief genoteerd. U ontvangt dadelijk een e-mail met de nodige gegevens.

Bericht verstuurd